Wat is de steekmaat van een velg?

De steekmaat van een velg is niet heel gemakkelijk te bepalen. Hier moet je namelijk een aantal zaken voor weten. Steekmaten bestaan immers altijd uit twee cijfers. Allereerst is er het simpelste deel. Dit is namelijk het aantal bouten dat de velg moet kunnen bevatten. In het meest ideale geval zijn dit er vier. Dit betekent dat de bouten evenwijdig zitten aan elkaar. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om het tweede kengetal te berekenen. Alles is namelijk gelijk aan elkaar, waardoor je een rechte lijn kunt trekken. Er zijn echter ook voldoende velgen waar ongelijke aantallen bouten voor nodig zijn.

Diameter

Naast het aantal bouten is er nog een tweede getal in de steekmaat opgenomen. Dit getal betreft de diameter van de cirkel die de bouten verbindt. Een steekmaat 4x150 betekent dus dat de velg vier bouten heeft en die diameter 150 millimeter betreft. Moeilijker wordt het bij een oneven aantal bouten. Dan is er immers geen sprake van een rechte cirkel. Dit maakt ook de diameter anders. Er gaat dan meer rekenwerk aan het bepalen van de omvang en diameter van de cirkel vooraf. Desondanks is ook op deze manier goed te bepalen wat een steekmaat van de auto is.

Bij een 4 en 6 gaats velg is dit makkelijk te meten omdat de gaten dan recht tegenover elkaar staan. Als je dan van het hart (midden) van het boutgat naar het hart van het boutgat er tegenover meet dan heb je de diameter.

Bij een 5 gaats velg is het anders omdat de gaten niet recht tegen over elkaar staan zoals op de afbeelding hier onder.

Voorbeelden

Steek voor een 4 gaats velg

Voorbeeld van een 4 gaats velg.

Steek voor een 6 gaats velg

Voorbeeld van een 6 gaats velg.

Steek voor een 5 gaats velg

Voorbeeld van een 5 gaats velg.