Wat is de ET-waarde van een velg?

De ET-waarde (ook wel offset of Einpresstiefe genoemd) van een velg is de afstand tussen het middelpunt van de velg en de montagelijn van de wielnaaf. In feite is het de positie van de velg ten opzichte van de wielnaaf en het is daarom belangrijk om te weten bij het kiezen van de juiste velg voor jouw auto.

De betekenis van ET-waarde

De ET-waarde wordt uitgedrukt in millimeters en kan positief, negatief of nul zijn. Een positieve ET-waarde betekent dat de montagelijn van de velg binnenin de velg ligt, terwijl een negatieve ET-waarde betekent dat de montagelijn van de velg buiten de velg ligt. Een nul-ET-waarde betekent dat de montagelijn van de velg precies in het midden van de velg ligt.

Waarom is de juiste ET-waarde belangrijk?

De juiste ET-waarde is belangrijk om ervoor te zorgen dat de velg correct op de auto past en de band niet tegen de wielkast aan schuurt. Wanneer de ET-waarde niet overeenkomt met de specificaties van de auto, kan dit leiden tot onstabiel rijgedrag en onnodige slijtage van de banden.

Het bepalen van de juiste ET-waarde kan soms lastig zijn, omdat deze afhankelijk is van de breedte van de velg en de band, de diameter van de velg en de wielnaaf. Een te hoge ET-waarde betekent dat de velg meer naar binnen ligt, waardoor er minder ruimte is tussen de velg en de wielkast. Een te lage ET-waarde betekent dat de velg meer naar buiten ligt, waardoor de band mogelijk buiten de wielkast steekt.

Als je nieuwe velgen voor je auto wilt kopen, is het belangrijk om de specificaties van de fabrikant te controleren en de juiste ET-waarde te bepalen. Dit kan je helpen om ervoor te zorgen dat de nieuwe velgen veilig en stabiel op de auto gemonteerd kunnen worden, zonder problemen op de weg.

Voorbeelden

De ET waarde in het midden van een velg

Voorbeeld van de ET maat.